torsdag 27 november 2008

Blind Hjälte

Nyligen snubblade jag över en notis om en amerikansk studie där de lyckats få blinda personer att kunna spela Guitar Hero. De flesta vet nog vid det här laget vad Guitar Hero är, men för de som totalt avstått från all sorts media de senaste åren är det ett TV-spel där spelaren får uppleva sina rockstjärnedrömmar i någons vardagsrum. Detta görs helst under festliga omständigheter och i gott sällskap. Själva spelet går ut på att spelaren med en miniatyrelgitarr i plast trycker på en eller flera färgade knappar med vänsterhanden och drar på en vippa med högerhanden i takt med en ström av både visuellt stimuli på TV-skärmen samt musik. När spelaren utför momentet rätt så ”spelar” denne gitarrbiten av låten som för tillfället spelas, samtidigt som häftiga rock ’n roll-manövrar och annat är frivilligt utfört av spelaren. För vidare beskrivning av hur man spelar Guitar Hero, uppsök youtube!

Men hur kan då detta funka för en blind person? Jag var tvungen att ta reda på sanningen! Svaret som jänkarna kommit fram till är att spelaren utrustas med en specialhandske med små, inbyggda vibratorer som ger signal när de olika fingrarna ska hamra ner på sin respektive knapp. De omvandlar alltså det visuella stimulit till haptiskt stimuli! På hemsidan finns ett youtube-klipp där det faktiskt ser ut som om det fungerar. Tyvärr så har de inte lyckats lösa problemet med att gitarrerna som finns till Guitar Hero har fem knappar och som du lätt kan se har din hand bara fyra fingrar(plus tummen såklart), så än så länge kan de blinda endast vara rockstjärnor på lägre svårighetsgrader där bara fyra knappar används. Dessutom är det egentligen inte Guitar Hero som handsken är byggd till, utan det öppna PC-plagiatet Frets On Fire, som finns att tillgå gratis.

Även med sina problem så ser det ju ut som det funkar, vilket i sig är väldigt häftigt. Guitar Hero-spelen kan vara en rejäl glädjespridare, och om någon tillbehörstillverkare får upp ögonen för detta så kan en liknande lösning dyka upp i handeln i framtiden. Dessutom kan liknande studier öppna dörrarna till nya kontrollmetoder i allmänhet. Nu har vi inte sett några fantastiska innovationer på området på ett tag, om man ska räkna Nintendo Wii till dessa, men det behöver inte tyda på att det inte knåpas bakom låsta dörrar runt om i världen.

Det finns även en hel, fin, vetenskaplig rapport att läsa, men den kostar 10$. Se längst ner på länken.

Länk till hemsidan för studien: http://www.eelke.com/index.html?blindhero.html

/André Kaplan

1 kommentar:

Ugga sa...

Jag snubblade över det här idag. Ev. blir det mera uppföljning på den här punkten :)

http://planethalflife.gamespy.com/View.php?view=Reviews.Detail&id=69