söndag 23 november 2008

Jag, robot

Varje år så anordnas på Chalmers Robot SM, en tävling där robotar möts i olika grenar. Som en del i marknadsföringen för evenemanget hängde Robot SM-folk utanför café JAVA en eftermiddag förra veckan. Två robotar stod på en cirkel och skulle putta ner varandra därifrån, ala sumobrottning. De hade inte möjlighet att skada varandra med några griparmar eller dylikt som i RobotWars som visas på någon tevekanal då och då, utan de knuffades bara. Robotarna som deltog var helt autonoma, och fick helt enkelt klara tävlingen på egen hand, utan hjälp av fjärrstyrning.

Titta, vad glad han är!

Joakim Eriksson och Alexander Hedman från Elektronikföreningen Admittansens här på LiU (som hade hand om besöket från Chalmers) tycker att Robot SM är kul för att det är en utmaning och speciellt roligt är det när det fungerar. Dels är det viktigt att göra en robot som kan klara sig själv, med tillräckligt "smart" programvara och dels en som kan vara stark och tålig (t ex accelerera snabbt för att få ett övertag mot motståndaren).

När vi frågade de bägge admittansmedlemmarna frågor som vi koggers är intresserade av tindrade deras ögon naivt när de antog att allt som krävs för att få en tänkande och till fullo språkförstående agent är bra idéer och mer forskning. Som om det egentligen bara gällde att bygga ett tillräckligt högt torn för att nå svaret på allt. Det är tur att alla inte är lika skeptiska som studenterna på vårt program!

Robot SM går av stapeln 10 maj 2009 i Göteborg. Den som vill veta mer kan läsa på robotsm.se

/Sally och Lisa

Inga kommentarer: