torsdag 13 november 2008

Me SAD

Vinterdepression, eller seasonal affective disorder som det så fint heter på engelska är ett fenomen som jag tror att de flesta har hört talas om. Det handlar kort och gott om att när vi får för lite ljus under vinterhalvåret uppkommer det depressionsliknande syndrom. Efter att ha rotat runt bland diverse artikelsamlingar och hemsidor hittade jag en del material som påvisade att SAD (som ironiskt nog är förkortningen av seasonal affective disorder) är ett vedertaget och uppmärksammat fenomen. Det tycks finnas samband mellan SAD och den breddgrad man bor på, ju längre norrut, desto kortare vinterdagar. Exakt vad som orsakar SAD är något av ett mysterium, det finns forskning som menar att det handlar om en förskjutning av vår interna biologiska klockan kontra den externa klockan. Just denna teori är omdebatterad och studier där man försökt efterlikna detta visar inte på några direkt tydliga korrelationer.

Utöver detta finns det en hel uppsjö med andra teorier, där även de klassiska serotoninnivåerna har smugit in sig. Symptomen av SAD är väldigt spridda och att särskilja från andra typer av depressioner tycks vara marigt. En givande samlingsartikel jag fann i ämnet ”Seasonal affective disorder: A clinical update.” av Åsa Westrin och Lam Raymond tar upp lite olika behandlingsformer av SAD. Det fascinerande är att antidepressiv medicin och ljusterapi tycks ha lika stor effektivitet. Vad de kommer fram till är att det rent krasst mest handlar om patientens egna preferenser. De som huvudsakligen vill ha medicin uppvisar goda resultat, likaså de som i första hand vill prova på ljusbehandling mot SAD.

Det man kan ställa sig frågan är, huruvida mycket vi faktiskt tillskriver vanlig vresighet som SAD. Att kunna skylla på en lite missförstådd och mytomspunnen åkomma är ju ganska bekvämt när det kniper. SAD må vara en allvarlig åkomma, men misstänker du att någon vän till dig påstår sig lida av SAD, för personlig vinnings skull finns ett mycket handfast råd. Strålkastarljus in genom fönstret, klockan fyra på morgonen. Om personen mot förmodan klagar, kan du säga att det är för dennes eget bästa.

/Johannes Ahlström

Inga kommentarer: