onsdag 25 februari 2009

Plugga utomlands, någon?

Nu när KVIU (kogvetare i utlandet) går av stapeln, kan det vara på sin plats att påminna alla kognitionsvetare om lite viktiga datum när det kommer till byråkratikarusellen kring utlandsstudier. Det där med datumen går jag in närmare på i sista stycket. Först ska jag förklara hur man gör för att förverkliga sina ambitioner att bli utbytesstudent. Kognitionsvetare är inte direkt välrepresenterade bland de intresseanmälningar som landar på Filosofiska fakultetens kansli. Kanske är vi för hemkära, för stressade, eller för oinformerade. Det är dock ingen omöjlighet för kogvetare att åka utomlands och med lite framförhållning dessutom få kurserna tillgodoräknade i sin examen.

Det finns flera sätt att komma iväg, jag tänkte bidra med en liten översikt angående hur det går till när man åker som utbytesstudent från LiU (till skillnad från att åka som s.k free mover, dvs utanför ett utbytesprogram). Det hela börjar med ovan nämnda intresseanmälan, som ska skickas in elektroniskt och på papper i sällskap med CV, motiveringsbrev och eventuellt en del intyg. Går allt vägen heter det sedan att du är ”nominerad”. En nominering innebär att du är antagen till utlandsstudier av Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap. För att du sedan ska kunna åka iväg gäller det att ansöka direkt till - och bli antagen hos – värduniversitetet. Med ovissheten hängande över sig är det i detta skede ändå dags att reda ut vilka kurser man ska läsa om man blir antagen (vilket oftast verkar vara fallet). Som utbytesstudent från LiU får man inte allt serverat på ett silverfat, det innebär till exempel att man på egen hand ska leta fram kursinformation och söka boende. Men det finns hjälp att tillgå. Angående kursvalen görs dessa bäst i samråd med programadministratören för att försäkra sig om att de kan tillgodoräknas i ens examen från LiU. Annars funkar det bra att åka bara för att det är skoj.

Senast den första februari ska du anmäla ditt intresse för utlandsstudier via LiU. Men ingen fara; det datumet gäller bara för er som vill studera i Europa. Ni som vill åka till en annan världsdel och inte har anmält intresse, missade er chans redan i november! Då de flesta kogvetare kan räkna modulo inser du förhoppningsvis hur detta innebär att man i lugn och ro kan söka till nästa ansökningsomgång. Om man har riktigt bråttom att komma iväg och är bundis med fröken fortuna kan man sikta på att knipa en restplats (endast Europa). Då har man till den tionde september på sig och kan lika gärna sikta på november eller februari. Verkar det krångligt? Verkar det kul? Verkar det vara något för dig? Här kommer lite länkar:

LiU har en sida om utlandsstudier:
http://www.student.liu.se/ut
LiU har också en fin ny folder i PDF-format:
http://www.student.liu.se/content/1/c6/09/67/56/Ut%20i%20v%C3%A4rlden.pdf
På STARS kan man läsa om andra utbytesstudenters erfarenheter:
http://www.stars.liu.se/outbound/

/Albin Sundin

3 kommentarer:

Sally sa...

Intut tackar och bockar för att du förmedlar detta Albin! Hurra!

Anonym sa...

Det är synd att jag är den ende från Linköping här i Osnabrück. Då jag kommer tillbaka måste jag göra lite reklam för staden.

Christer

Gro sa...

Bra och överskådligt! Men varför ska de ha så jäkla gott om tid på sig jämt? En framförhållning utan dess nåde. Man blir trött.