måndag 23 februari 2009

Cogito testar: Whisk(e)y och free-recall

Frågeställning och bakgrund
Kan man kombinera kognitionsvetenskap med allmänt livsnjutande?
Cogitoredaktionen har återigen gått över stock och sten för att finna den ultimata kombinationen av alkohol, ordbajsande och vetenskap. Vi har kombinerat whisk(e)yprovning med free-recall för att i mindre omfattning försöka studera de introspektiva tankegångarna som far igenom ett slitet huvud när det i slutet av en lång vecka sätter sig ner och avnjuter ett glas av livets vatten.

Metod
Först och främst så införskaffades hela åtta stycken olika sorters whisk(e)y. Jack Daniels, Famous Grouse, Grants, Lauders, Jameson, Macallan, Laphroaig och Lagavulin. Två frivilliga (de med flest unika sorters whisk(e)y) ur redaktionen försågs sedan med varsitt whisk(e)y glas (”The Glencairn glass” - det officiell whiskyglaset). För var och en av whisk(e)y sorterna som provades så mättes 1 cl upp i glasen varpå ett initialt luktprov gjordes. Sedan provsmakades drycken och därefter tillsattes ett par droppar vatten och sedan provsmakades whisk(e)yn igen. Efter varje prov så fick deltagarna associera fritt och skriva ner vad de tänkte på. Vi var inte intresserade av att identifiera specifika smaker eller lukter utan enbart vad deltagarna tänkte på. Även om det var ofrånkomligt att stundvis tänka på olika smaker och lukter.

Resultat
Det som först märktes var att de två deltagrna hade två helt olika sätt att uttrycka de tankar som for genom deras huvuden. Den ena ordbajsade gladeligen mer eller mindre relevanta ord med gravt varierande innebörd. En del saker var väntade såsom ”frukt, blåbär, vanilj, enbär och lingon” (lukten från Jack Daniels) men allteftersom kvällen fortgick snurrade tankegångarna iväg. För att nämna några så förekom ”inget, döden, Bergman, avgasrör, röd halsduk” (lukt från Lauders), ”borg, kråkslott, stort, mäktigt, höst, våta löv, bokskog” (Macallan) och min personliga favorit ”efterbrännskammare” (smak + vatten, Laphroaig).
Det som for genom huvudet på vår andra deltagare ritades istället ner och får helt enkelt tala för sig själv.

Slutligen så skall vi även svara på vår inledande frågeställning: Kan man kombinera kognitionsvetenskap med allmänt livsnjutande? Svar ja! (Vi söker även nya skribenter till Cogito reds. anm.)

Free-recall i tecknat format, klicka för förstoring.

Diskussion:
Eftersom det här handlar om hårt marknadsförd varor är det givetvis i stort omöjligt givet det metodiska upplägget att inte generera ett sönderprimat resultat. Fördomar, reklam och personliga preferenser har fritt fått påverka då absolut ingen form av bildtest har genomförts. Däremot så har provningen genererat många roliga associationskedjor som lite såhär i efterhand förmodligen pekar på någon form av semantiskt-nätverks/nod priming hos deltagaren. Fenomenet skulle även kunna förklaras som en väldigt utvecklad intrsopektiv Hawthorneeffekt alternativt flummigt ordbajsade som strävat mot att producera en läsvärd artikel parallellt som det givits en ursäkt att dricka whisk(e)y :)

För bilaga med samtliga ord som uppkom under free-recall var god följ denna länk: http://paste.cplusplus.se/paste.php?id=10813
/Mattias Lindgren & Fanny Molander

1 kommentar:

Gro sa...

På svenska säger man tydligen Whisky utan e, därmed basta! Jag har själv genomfört ett (blind)test av samtliga whiskysorterna (och några fler därtill) förutom Lauders på [hg], där blev pubstyrkans vinnare Laphroaig och Lagavulin vill jag minnas. Rökigt så det förslår. Av de av många betraktade ovärdiga Blended var Grants en av de få accepterade.