onsdag 15 oktober 2008

Initiative Chalmers: "Den mänskliga faktorn...?"

Om man kör från Linköping klockan sex på morgonen i början av oktober så kommer solen att gå upp ungefär i Jönköping, förutsatt att man kör ditåt. Det gjorde ett par bilar fullastade med trötta men förväntansfulla koggers den 7:e oktober för att besöka konferensen "Den mänskliga faktorn..?" på Chalmers i Göteborg.

De olika talarna berörde den flora av begrepp som har växt upp i anknytning till hela idén kring hur människor fungerar tillsammans med teknik. På bilden här ovan syns några; Human Computer Interaction, Human System Interaction, Människa-Maskin-Interaktion, Människa-Data-Interaktion, Human Factors Engineering och Human Machine Engineering - de förklarar alla ungefär samma sak, med viss modifikation, nämligen hur system ska utvecklas för att på ett vettigt sätt kunna fungera ihop med de som använder dem.

Konferenseierer för tillställningen var MariAnne Karlsson (professor i människa-tekniksystem) och Margareta Lützhöft (universitetslektor "human factors", som även berättade om forsking kring sjöfartssäkerhet som bedrivs på Chalmers.

Bland talarna syntes Håkan Alm från Luleå Universitet som spekulerade i huruvida det skulle kunna vara lämpligt att styra en bil med joystick istället för ratt. Erik Hollnagel gav i princip en snabbspolad version av BIKSettan där han förankrade Human Factors historiskt och förklarade att det egentligen problemet är att vi (människorna) blivit beroende av (tekniska) system som vi inte, till fullo, förstår oss på. Syntes gjorde även Tomas Berns (www.ergolabb.se) som redogjorde för arbetet kring en standardisering av hur användbara produkters utveckling ska gå till och Conny Holmström från Vattenfall som gav en detaljerad beskrivning av hur ett kärnkraftverk är uppbyggt. Vi fick även ett mer vardagligt inslag där vi satt och lyssnade i Jettie Hoonhout från PHILIPs presentation om utvecklingen av hur en fjärrkontroll med vilken man kan ändra färg på en tillhörande lampa skulle kunna vara utformad och Patrick W Jordan som på ett mycket försäljarmässigt sätt introducerade oss för vad som kommer efter användbarhet, nämligen affekt (att man ska känna något för en produkt, att den ska tilltala en viss målgrupp i fråga om funktioner och utseende).

Summerade gjorde Stig Franzén (professor, Chalmers tekniska högskola) genom att säga att kontexten är viktig och att Human Factors Engineering är viktigt. Sammanfattningsvis kan jag, som kogvetare, säga att det var häftigt att lyssna på så många, så vitt skilda talare och förstå precis vad de menade när de pratade om vikten av användbarhet och att se att människan är en del av systemet. Det ingav hopp för framtiden!

/Sally Ståhl

1 kommentar:

Anonym sa...

haha, på chalmers har dom fortfarande svarta tavlor. old school!