torsdag 9 oktober 2008

1984

Jag har nyligen läst boken 1984, skriven av George Orwell. 1984 gavs ut 1948, åldern tilltrots upplevs boken som modern och trovärdig. Boken handlar om en man vid namn Winston Smith och hur han hanterar vardagen i en framtid där staten, eller det styrande organet, är allsmäktigt och har insyn i allas liv. Världen har efter andra världskrigets slut delat upp sig i ett fåtal supermakter som krigar mot varandra.

I 1984 är alla övervakade konstant, antingen via anonyma angivare eller små teveapparater i hemmen. Winston som berättelsen cirkulerar kring är anställd av partiet (det enda tillåtna) Ingsoc och jobbar som historierevisionist på ”Ministry of Truth”. Hans jobb är att revidera och skriva om tidningsmaterial med mera för att passa den världsbild Ingsoc förmedlar. Personer som hamnar i trubbel med partiet blir ”unpersons”, de förs bort och avrättas för att sedan bortredigeras från alla handlingar som någonsin existerat.

Detta är en mycket kort beskrivning av boken, men ger en viss fingervisning över det rådande samhällsskicket i en påtänkt totalitär regim. Utan att avslöja alltför mycket kan jag delge att boken tar upp princip allting man kan önska läsa som en kognitionsvetare. Det är välutvecklade karaktärer, action, relationer och diverse pseudovetenskapliga psykologiska teorier som varvas med propaganda och galenskap. Begrepp såsom ”thoughtcrime” och ”doublethink” fann jag väldigt fascinerande, de förklaras utförligt i boken. ”Thoughtcrime” handlar om att tänka upproriska tankar, och metoderna för att upptäckta detta som presenteras i boken är bitvis ganska fascinerande. Det talas om olika former av ansiktsigenkänningssystem i teveapparaterna för att kunna upptäcka specifika tankemönster. Metoder beskrivandes hur Ingsoc hjärntvättar individer och försöker kontrollera deras tankar förekommer också.

Ett begrepp som har myntats av denna bok är ”Big Brother” och samhället som associeras med detta. ”Big Brother” är partiledaren för Ingsoc i 1984, han symboliserar partiets ständiga närvaro och insyn. Sett ur ett modernt perspektiv finner jag den dystopiska framtidsvisionen skrämmande relevant i dagens samhälle. Jag må vara något av en konspirationsteoretiker, men de kopplingar man kan se till aktuella och reella händelser är många. I boken är de ständigt förekommande krigen mellan supermakterna ett centralt tema, det relevanta är inte vilken fiende man krigar emot, utan att denna fiende alltid existerar. Vinner man över en fiende kommer nästa, fienderna är för befolkningen abstrakta och föränderliga begrepp. Staten Ingsoc skapades under premissen att skydda invånarna från just fiender, ett svepskäl för att införa en totalitär stat. För att återknyta detta till aktuella händelser kan man snegla lite på den alltjämnt puttrande FRA-debatten. Här har ett av de centrala argumenten för införandet av massövervakning varit just skydd mot fienden, en abstrakt och icke definierad fiende.


Kameraövervakningen blir mer och mer utbredd för var dag som går, på östgötatrafikens bussar kan man läsa ”Kameraövervakning för din och chaufförens trygghet”. Jag anser inte att all kameraövervakning och andra former av kontroll är av ondo, men att det börjar bli dags att sitta ner och reflektera lite. Hur långt bör man gå i trygghetens namn, var ska gränsen dras? 1984 väcker många tankar och funderingar, sedan är den förbaskat underhållande också.


Läs den.


/Johannes Ahlström

Inga kommentarer: