fredag 5 mars 2010

Cogito frestar: vegetarisk rotfruktslasagne


På tisdagen var det dags igen. En ung, hungrig reporter och en äldre, ännu mycket vis före detta medarbetare träffades hemma hos den ena av dem och framställde föda som kanske inte förekommer framför ögonen på Café Javas personal varje dag. Ämnet för kvällen blev vegetariskt och nischen - åtminstone jämfört med seriens senaste inlägg - den kostnadsmässigt något studentvänligare.

Rivjärnet spelade en framträdande roll i tillagningens inledningsfas och rev snabbt ner tre morötter och ca 300 g rotselleri till - ja, revor? Samtidigt skars tre vitlöksklyftor och tre gula lökar ner ganska tunt. Alltihop lämpades sedan över i en stekpanna, vari det sedan fick vistas i ca fem minuter. Under denna tid fick det också sällskap av 1 dl vitt vin, 500 g krossade tomater, 1 msk grönsaksbuljong, 2 tsk spiskummin, salt och peppar efter behag, 1-2 tsk kakao, samt 1 tsk vardera av oregano och kanel. Hot-chipotle-pasta östes också i, uppskattningsvis ett par teskedar. Ugnen hade också gått igång: så småningom var temperaturen uppe i 250 grader.

En smord form grundades med ett lager av röran plus en lämplig del av ett stort paket keso och 2 dl riven ost. Därpå följde ett koppel lasagneplattor, och sedan upprepades proceduren tills röran var slut. På sista lagret utplacerades också 125 gram riven mozzarella. En halvtimmes gräddning senare var det hela färdigt.



Serveringen skedde utan den grönsallad som rekommenderats i receptet, men med en mycket smarrig Ale som blev pricken över i:et i detta lilla experiment. Cogito rekommenderar att ta det försiktigt med den heta pastan och vara varsam med kakaon. Doseringen som redovisats här kom också att räcka till varsin matlåda, vilket definitivt inte skadade men kan vara bra att veta. Slutordet blir positivt: lasagnen knäckte inte sambalbiffchokladgrytan från häromveckan, men är i kraft av rotfrukternas bedårande bidrag och den låga prislappen ändå helhjärtat rekommenderat. Var frestad!

Text: Magnus Johansson
Foto: Fredrik Köhler

Inga kommentarer: