tisdag 17 november 2009

Cogito testar: Fylle-SMS!


Inledning och bakgrund

Alla har vi väl varit med om att stå på [hg]:s toalett sent en lördagsnatt, blundandes med ena ögat för att kunna fokusera på skärmen till den mobiltelefon vi håller i handen, författandes vad vi just då uppfattar som spirituella/suggestiva/genialiska meddelanden till en mer eller mindre tveksam andra part. I eftertankens – och bakfyllans – kranka blekhet är det emellertid inte säkert att sms:en i utkorgen känns lika klockrena.

Oavsett vilket, är mobiltelefonen ett verktyg som den moderna människan inkorporerat som tjänare i sin vardag och det är därför önskvärt att den skall fungera så ergonomiskt och friktionsfritt som möjligt i de mest varierade situationer.


Syfte

Cogitoredaktionen beslöt att reda ut vilken sorts telefon som är människans bästa festkompis, genom att undersöka olika telefoners kapacitet gällande sms-konstruktion under influens av alkohol. Frågeställningen var: Vilken telefon är mest användarvänlig i fyllesms-situationen? Redaktionen vill även tillägga att testet blivit godkänt av den numera abdikerade (och saknade) cogitomedlemmen Oscar Carlsson, något som vi ser som en garanti för god forskning.


Metod

En nästan fullständig redaktion samlades i Ryd för gemensamt matintag innan testets början, för att garantera en så jämn och rättvis berusningsnivå som möjligt. En person agerade försöksledare och observatör, medan övriga fem var försöksdeltagare.

Fem telefoner av olika fabrikat och med olika egenskaper testades: En flashig iPhone 3G med touch-tangentbord, en SonyEricsson w890i med minimal knappsats, en sketen gammal Nokia 6300, en ihopfällbar Samsung (modell billig), samt en HTC s710 med utfällbart mini-tangentbord.

Varje telefon testades av varje person, det vill säga fem gånger, på tre olika fyllenivåer: nykter, salongs och karate. Nykter-nivåns syfte var att dämpa eventuella inlärningseffekter. Testet bestod i att samtliga fem försökspersoner fick en av ett Pythonskript automatgenererad slumpmässig mening på formen ” Den civiliserade dvärgen skrattade åt ett höghus.”, ”Det oförsiktiga staketet stönade till alla andra.” och så vidare, en mening per telefon. Sedan beräknades den sammanlagda tiden samt summan fel (felstavade ord, missade ord) som producerades på varje telefon.


Resultat

Ni kan utläsa resultaten i nedanstående diagram. Testet indikerar att iPhone är den överlägset snabbaste telefonen, både på varje fyllenivå och som medelvärde.



Även HTC:n gav goda resultat, vilket tyder på att tangentbordstelefoner är att föredra gentemot de med vanlig knappsats. Sämre till ligger den stackars Samsungen, som både tog lång tid att använda och irriterade försöksdeltagarna då den även genererade störst antal felaktiga sms.



Resultaten visar också, kanske till en och annans förvåning, att man blir markant snabbare på att sms:a på karatenivån.



Diskussion

Inledningsvis bör det påpekas att redaktionen ignorerar allt vad störvariabler, validitet och inlärningseffekter heter. Överlag hade försöksdeltagarna svårt att inse att det inte var den egna förmågan som testades, utan telefonernas, vilket ledde till ett utpräglat, och eventuellt av alkoholen förstärkt, tävlingsbeteende med aggressiva utrop såsom: ”Ditt ansikte är en störvariabel!” och ” Jag har ingen telefon? –Den är där! –Någon har inte suddat ut sin skit!”. I takt med att fyllenivån ökade, steg även förvirringen och försöksledaren hade ett tufft jobb att hålla ordning och reda på den tankade redaktionen. Någon uppvisade plötslig fascination för tekniken:”Det är så coolt att den snurrar –fucking awesome! Wii wii!”, och någon annan hade svårt att fokusera ”Kör nu innan jag somnar, nej, vänta!”.

Det som redaktionen tycker är mest intressant att diskutera är den etiska och praktiskt filosofiska frågan huruvida det skall anses som en god sak att kunna producera så korrekta sms på så kort tid som möjligt under influens av alkohol. Vill man verkligen att ens dimmiga intentioner skall kunna tolkas av mottagaren, eller är det bättre att ett fullständigt obegripligt sms landar i mottagarens inkorg och på så vis inte orsakar vare sig nytta eller skada? Ur det perspektivet kanske Samsung rent av är en vinnare i vårt användbarhetstest, medan iPhone förråder stenåldersmänniskan.

Text: Gro Dahlbom

Foto & grafik: Mattias Lindgren

3 kommentarer:

Oscar sa...

Åh, jag känner kärleken! <3

Sally sa...

får jag låna stämpeln till framtida projekt?

Anonym sa...

.. ni har förgyllt en kogvetlektors novembergrå fredagseftermiddag