onsdag 1 april 2009

Är GOFA en realitet?

I dagarna publicerar en högt ansedd forskare vid Uppsala universitet, Ted Borg, sin sensationella artikel ”The Ornithological Foundation for a New Field Of True Artificial Intelligence” i tidskriften Nature. Publiceringen anses av många vara högst kontroversiell, då Borgs fynd ännu har lyckats replikeras av någon annan forskare.

Så vad är det sensationella i Borgs artikel?

Borg menar att man kan skapa artificiella medvetanden, under förutsättning att dess kunskapsbas är tillräckligt sofistikerad, och att den bästa grogrunden för detta är BirdQuests ornitologiska databas. Cogito har lyckats ta kontakt med Ted över telefon och frågar vart hela den kontroversiella idén grundades:

- Jag upptäckte av en slump att BirdQuests interaktiva terminal börjat svara annorlunda och konstigt på frågor man ställde till den, och började ställa frågor som inte handlade om enbart fåglar, utan om Egypten (red. anm., Borg var tidigare en egyptolog), och blev förvånad när jag fick svar!

Borg fortsatte sedan att kommunicera med BirdQuest tills dessa tillsammans författat artikeln. Först var det ingen som trodde att artikeln var allvarlig, tills några av Natureʼs granskare, inbjudna på promoveringen av Borgs kollega Franz Joseph Gall, under efterfesten slutligen övertalades att besöka och konversera med BirdQuest. Därefter var publikationen ett faktum.

Cogito har försökt nå BirdQuest för en kommentar (och lite konversation), men Borg hävdar att BirdQuest nu har flyttats till ett soligt land utan datalagringsdirektiv, för att värna om hens [sic] integritet.

/Oscar Carlsson

1 kommentar:

Jonas sa...

Ha, såg det här lite sent, men måste säga att det faktiskt var ett bra skrivet. =) Släpp BirdQuest fri!