fredag 26 december 2008

Intervju - Styrelseordförande

Medlemskap i sektionen ger många fördelar, inte minst möjligheten att påverka. Sektionsmötet är det högsta beslutande organet i en sektion och det är styrelsen som sedan ska verkställa de beslut som fattas där. Cogito intervjuade Emma Hallstan, ordförande i styrelsen, för att ta reda på mer om vad styrelsen gör just nu och varför man ska vara medlem i sektionen.

Emma Hallstan.

Berätta hur det är att vara ordförande?

Det är en trevlig utmaning, samtidigt som det är ett väldigt stort ansvar. I det stora hela är det en väldigt rolig upplevelse och det är kul att följa andra i styrelsens arbete.

Vad gör ordföranden?

Rent praktiskt sammankallar ordföranden till möten och ser till så att folk gör de det ska. Det är ordförandens uppgift att vara där för att kunna stödja och hjälpa till.

Emma säger för henne ska en ordförande vara drivande och motivera de andra i styrelsen.

Hur ser en vanlig dag ut för en ordförande?

Kontinuerligt se om mail kommit in, om det är något akut som måste tas om hand. Om det är styrelsemöte ska en kallelse ha skickats ut tre dagar innan och ordförande ska se till att dagordningen finns på mötet också. Sedan håller ordförande i själva mötet och går på andra möten i egenskap av att vara just sektionens ordförande. Vissa dagar är det inget sektionsarbete, andra dagar är det bara sektionsarbete.

Vilka andra möten finns?

SEKT-möten där Stuff kallar sektionernas ordföranden, programrådsmöten där programmet samlas för att prata om programmet och stadgegruppens möten där sektionens stadgar diskuteras.

Emma säger att det också är många uppdrag där hon är kontaktperson och som ordförande träffar hon väldigt många olika människor, till exempel när Studentbostäder sökte efter en kontaktperson för att se över intresset för en sektionskorridor så var det Emma som gick på möten och pratade med dem.

Vad fick dig att söka posten?

Emma svarar att det inte var planerat att bli ordförande, hon visste att hon ville engagera sig inom styrelsen – hon inte är den som säger nej till en utmaning – och blev nominerad till posten, samtidigt som inte så många andra var intresserade, så tackade hon ja.

Vad har du för bakgrund?

Tidigare har Emma varit en aktiv hästtjej. Hon var med i sin ridförening både som vice kassör och som ordförande för ungdomskommittén. Efter gymnasiet arbetade hon och studerade fristående kurser vid Karlstads universitet, i pedagogik, psykologi och sociologi.

Varför ska man vara medlem i sektionen?

Att vara medlem innebär att man kan vara aktiv, som till exempel styrelsemedlem eller kursutvärderare. Det är väldigt givande! Man kan bidra till förändringar, vilket är väldigt roligt. Det finns förmåner att vara med i sektionen, som exempelvis rabatterade sittningar, men den främsta anledningen tycker Emma är för att vi har en väldigt aktiv sektion som är rolig att jobba med. Sektionen jobbar med att förbättra kvalitén på utbildningen för varje kurs.

Vad arbetar ni med i styrelsen nu?

Just nu kommer styrelsen att ha juluppehåll. Alla utskott sköter sådant som är relaterat till dem, styrelsen har börjat engagera sig mer i hemsidan och vad som kan göras där, det söker också kontinuerligt sponsring och jobbar just nu på att ta fram ett nytt samarbetsavtal med TRIA. De sköter också bevakning av utbildningarna.

Vilka frågor skulle du helst se att ni jobbade mer med i styrelsen?

Att få bättre kommunikation mellan utskotten och ett bättre samarbete dem emellan. 2009 planeras, tillsammans med Vice ordförande Mattias Kristiansson, det för en visionskväll där olika inbjudna ska se hur man kan utveckla och förbättra sektionsarbetet.

Finns det någon fråga du skulle vilja driva hårdare?

Nej.

Emma säger att hon inte har gått in för att driva något särskilt i och med att det var oplanerat att bli ordförande. Avgår snart så nästa år vill hon kämpa med frågor som "Vad ska vi göra med sektionen i framtiden?", "Hur kan vi bli bättre?", "Finns det något vi kan ändra på?".

Till sist, finns det något du skulle vilja säga till medlemmarna?

Ja, jag önskar er en God Jul och Ett Gott Nytt År!


/Charlotta Bengtsgård

Inga kommentarer: