fredag 15 augusti 2008

Holland 2008


Några av resenärerna, bland tulpaner och träskor.

Den 21-28 maj i år reste fjorton studenter från KogVet-sektionen, däribland undertecknad, till nederländska Nijmegen. Syftet var dels att delta i ett symposium arrangerat av våra holländska motsvarigheter –
AI-studenterna – och dels att lära känna sagda studenter, universitetet och helt enkelt ha kul ihop. Så här i efterhand kan man nog konstatera att samtliga av dessa mål uppfylldes.

Trots att många av dem bodde extremt trångt, fick vi Linköpingsbor vara inackorderade hemma hos de uppenbarligen gästvänliga holländska värdstudenterna. Det märktes att Nederländerna är ett av världens mest tätbefolkade länder; nästan alla studenter bodde i små korridorsrum, oftast utan egen toalett och dusch, och alla som någon gång beklagat sig över Rydsvägens ökända korridorer kunde få sig en tankeställare. Många av oss fick också låna cyklar, vilket var praktiskt eftersom både vi och de platser vi skulle ta oss till var ganska geografiskt utspridda. Nijmegen – och resten av Nederländerna med, ryktas det är perfekt att cykla i, då höjdskillnader knappt existerar och det finns cykelbanor, och flera våningars cykelgarage (!), överallt. Dessutom är Nijmegen en väldigt fin stad, vilken med sina 2000 år på nacken klassas som landets äldsta.

Årets symposium hade temat Artificial Intelligence & Creativity, och utgjordes av fem föreläsningar inom detta ämne. Bland annat diskuterades AI:s relation till, och möjligheter kring, ämnesområden som musik, konst och kreativ språkanvändning.

I övrigt ägnades dagarna åt att gå på museum, hänga i diverse parker, dricka mycket kaffe, leka med holländarna, bowla och inte minst förskräckas över landets matkultur, som sig bör. En nederländsk favoritfrukost var smörgås med strössel på och mjölk med fruktsmak; det var tillsatt socker i princip alla matvaror; och lunchen bestod i regel av ännu mer mackor, gärna serverade med drickbar filmjölk. Mot slutet av vistelsen spenderade vi ett par dagar i Amsterdam, landets fascinerande och kontrastrika huvudstad, där det knappast var ett problem att låta sig underhållas både dag som natt.

De flesta av resenärerna var nog rätt slutkörda när vi återvände till svensk sommar, KVTILL-projekt och avslutande av diverse kurser. Men vi ser ändå redan fram emot i vår när det är holländarnas tur att komma hit.

/Gro Dahlbom

Inga kommentarer: