tisdag 12 januari 2010

Har du låg IQ eller är du bara dum?


Intelligens, ett väldigt omdiskuterat fenomen. Vad är intelligens? Går det att mäta? Varför verkar vissa personer fullkomligt sakna det? Och har man faktiskt lyckats skapa ett TV-program helt baserat på dessa personer?

Intelligens är inget som är klart och tydligt definierat, vilket har lett till att det finns vissa svårigheter att mäta detta fenomen. Det finns flera olika skalor som mäter just intelligens och den gemensamma nämnaren för dessa är att de syftar på att mäta ”mental förmåga”. En annan effekt dessa mätningar har är att vissa personer blir galna när man börja diskutera det och försöker elda upp din cykel om du inte tycker som dem.

Om du gillar att din cykel välrostad så kan du starta en diskussion om IQ. Detta kan bero på att IQ som sagt ska mäta ”mental förmåga”. Detta är enligt vissa personer alltså ett test att mäta ”smarthet”. Och det är ju självklart att man inte kan ha en skala som säger att ”du är dum” och ”du besitter en kognitiv förmåga som långt överstiger den adekvata nivån”.

Problemet här ligger i att folk verkar missa vissa detaljer. Fenomenet i sig och flera av de tester som används skapades under första delen av förra århundradet, vilket gör dem något föråldrade. Trots att just förkortningen IQ innehåller ordet ”intelligens” så väljer t ex Mensa att beskriva skalan som att den mäter ”begåvning” inte ”intelligens”.

Mensa är troligen den mest kända föreningen för personer med hög IQ. För att bli medlem så måste man göra ett av deras prov som i princip endast går ut på att titta på en serie bilder och sen välja vilken bild som borde komma efter dessa från 6 olika alternativ. Du ska svara på 40 frågor på 25 minuter. Svaren analyseras och om ditt resultat placerar dig bland de 2 % som har högst, dvs 131 eller högre. Hela skalan är en gauss-skala vilket innebär att skalan utgår från 100 som är normalt och fördelar det sig likadant på båda sidorna dvs 2 % har 131 och högre och 2 % har 69 eller lägre.

Det är ju ganska uppenbart att detta test är ganska begränsat och ingen som presterat bra på dessa skulle beskriva sig som direkt smart. Möjligen att man har en större förmåga att lista ut vad som kommer hända i serietidningen, om serien ifråga endast innehåller små fyrkanter, bollar och streck som flyttar på sig.

Det finns flera forskare som också uppmärksammat IQ-testens begränsning. Till dessa kan man räkna Howard Gardner som vi alla hyser stark kärlek eller hatkärlek till. Han menar att man måste se till flera olika faktorer hos personen och att det finns olika sorters intelligens som en person kan ha mer eller mindre av. Detta kallar han ”The Theory of Multiple Intelligences”. Kortfattat så är dessa intelligenser:

Kroppslig/kinetisk intelligens
Har med rörelse att göra och en hög nivå inom detta är nyttigt för t ex atleter, dansare och soldater.

Interpersonlig intelligens
Innefattar förståelsen för andra människor och förmågan att läsa av dessa. Passar in för personer som vill bli t ex politiker eller lärare.

Verbal/lingvistisk intelligens
Förmågan att hantera det skrivna och talade språket. Ska passa bra för poeter, advokater och författare.

Logisk/matematisk intelligens. Här mäts bland annat logik och matematisk förmåga och inte helt oväntat är detta viktigt för matematiker och ingenjörer.

Intrapersonlig intelligens
Förståelsen för de egna personen och sina känslor. Detta är tydligen något som är viktigt för psykologer, teologer och författare. Och för Emo-barn.

Visuell/Spatial intelligens
Tar upp förmågan att förstå det man ser och även förståelse för det tredimensionella rummet. Konstnärer och arkitekter kan hoppas att de har en hög nivå på detta.

Musikalisk intelligens
Toner, rytm och melodi. Har man grepp om dessa så har man troligen hög nivå på denna kategori. Finns hos musiker och artister. Saknas dock helt hos personer som deltar i Idol.

Naturalistisk intelligens
Förståelse för naturen och alla dess fenomen. Viktigt för forskare och bönder.


Självklart har även denna syn på intelligens kritiserats, men det är vetenskap och då ska man gnälla på allt. Till alla dem som hoppar och jublar över att man hittat en mer rättvis skala att mäta intelligens på så verkar det tyvärr som att personer som har hög IQ även generellt presterar bättre på Gardners skalor.

Så för att sammanfatta detta går jag tillbaka till min första fråga: Vad är intelligens? Om jag visste det skulle jag inte sitta på 28 kvadrat i Ryd, men på varmare breddgrader och supa upp mitt Nobelpris. Min personliga åsikt är att det mycket möjligt finns flera olika sorters intelligenser. IQ mäter ju troligen någonting, men jag tror inte man vet exakt vad, utan det behövs mer forskning på det området. Objektiv forskning som varken ska bevisa eller motbevisa något. Man kan inte förkasta ett test bara för man inte trivs med sitt personliga resultat.

Jag kan däremot med 100% säkerhet säga att samtliga deltagare i Paradise Hotel saknar all form av intelligens. Eller iaf med 99% säkerhet. Och snälla: Elda inte upp min cykel! (Maila kritik istället)


Text: Johan Felixsson

2 kommentarer:

Gro sa...

Haha! Jag är djupt underhållen här på andra sidan Atlanten :) Hurra för att IQ-inlägget blev av!

Anonym sa...

Vill du ha mer än cykeln rostad så kolla på kopplingar mellan IQ och etnicitet. Nationer med låg medelIQ har låg BNP. (tabell i länken)
http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

Kolla sedan t ex Rosengårdsskolans resultat på skolverket.se (78% underkända efter nian)

Det enda som finns i Rosengård är hög nativitet vilket tillsammans med låg IQ ger lägre medelinkomst i landet och lägre BNP.

Sen kan du kolla pensionsprognosen för Sverige år 2048, näst sämst i Europa.

Kolla även FNs rapport på HDI (Human Development Index) för år 2030 där Sverige på 45:e plats hamnar efter länder som Libyen och Kuba.

Ps, har själv bott i Studentryd Ds