måndag 26 januari 2009

Carl Allen pressar reaktionstiden.

I komedin Yes Man övertalas Jim Carreys rollfigur, den livströtte lånehandläggaren Carl Allen, att ingå förbund med motivationscoachen Terrence Bundley och säga ”ja” till allt och alla. Till att börja med är Allen tveksam till att släppa in ett nytt ord i sitt liv, men efter att ha kommit i kontakt med den söta sångerskan-fotolärarinnan Allison börjar han inse vad det nya konceptet kan åstadkomma för honom. Allen tillåter sig själv att gå med på det ena galna upptåget efter det andra. Frågan är inte om, utan när, han ska gå över gränsen.


Vänta nu. Vilken gräns är det vi talar om? En vanlig, simpel livsbejakare skulle givetvis syfta på gränsen för hur mycket man bör acceptera innan hjärtat säger ifrån, men en sönderkoggad biobesökare tänker annorlunda. Tveklöst är det den minimala reaktionstiden vi avser. Innan Allen beslutade sig för att villkorslöst svara ”ja” till allt, hittade han på de mest långsökta ursäkter för att inte behöva utsätta sig äventyr (en djupare analys än så tillåter inte Hollywoodmanuset). Väl medveten om att hans attityd stred mot sina vänners vilja, dröjde det nekande svaret längre än det jakande skulle komma att göra. Antalet svarsalternativ var fortfarande bara ett, så subtraktionslogiken kan knappast erbjuda någon förklaring till detta. Snarare har de korta reaktionstiderna att göra med att det inte längre fanns något psykologiskt hinder. Vid kulmen, då Allen ber Allison att upprepa frågan om huruvida han vill flytta ihop med henne, hinner han avge svaret redan innan han vare sig uppfattat hela frågeställningen. Ett tydligt kvitto på de resultat M. J. Warrick, A. W. Kibler och D. A. Topmiller (1965) uppnådde vid sin undersökning av responstider som uppmätts efter att försökspersonerna upplysts om ett annalkande stimuli. Allen kommer i filmens slutskede till insikt om att han trots allt måste överväga vilket svar han ska ge, varvid reaktionstiden förlängs i enlighet med Hicks lag (1952).

/Magnus Johansson

Fotnot: Artikelförfattaren kommer i egenskap av kursvärderingsansvarig att föreslå att Yes Man införs som introduktionsfilm till KogPsykLabbarna fr.o.m. kommande höst.

1 kommentar:

Gro sa...

Haha! Snygg koppling. Så tänker en sann kognitionsvetare :)