måndag 16 mars 2009

Plugga utomlands, på plats i utlandet!

Förhoppningsvis var det en och annan som fick upp ögonen för möjligheten att studera utomlands inom ramarna för det kognitionsvetenskapliga programmet. Vad har man att vänta sig när man väl ska iväg till sitt värdland och vidga sina vyer då?

Efter att man tagit sig igenom kafkalabyrinten att söka, nomineras och antas som Erasmus-student gäller det att ta sig till sitt värdland i god tid. Ofta ges språkkurser eller dylika förberedande kurser hos värduniversitetet några veckor innan terminsstarten. Värt att tänka på är att man som utbytesstudent från LiU själv ansvarar för att ordna boende. Hur det ter sig i praktiken skiljer sig lite beroende på var man ska åka. Oftast finns det riktlinjer och hjälp att få hos värduniversitetet. Väl på plats, i sitt nya utländska studentrum nalkas själva utbytesterminen. Det innefattar en del praktikaliter och en del nöje. De kurser som man i samråd med sin programadministratör eller studievägledare har satt siktet på ska nu väljas ur värduniversitetets kurskataloger. Man får vara beredd på att kursutbudet kan ha ändrats i det här skedet, det kan gälla saker som uteblivna kurser, att kursen ges på ett annat språk än vad som tidigare angetts eller liknande, för dig som har tagit dig ända till det skedet innebär det förmodligen inga större problem.

Angående nöjesbiten har de flesta värduniversitet ett nätverk av organiserade mentorer- eller faddrar som ska ta hand om- och visa runt inkommande utbytesstudenter. Det vankas utflykter, introduktionsaktiviteter och en hel del festande både arrangerat av faddrar och utbytesstudenter. Aktiviteterna för utbytesstudenter brukar pågå under hela terminen/läsåret. Internationella middagar, utflykter till andra städer och naturområden i närheten är rätt typiskt, men det kan variera efter värdlandets kultur. När terminen väl är igång är det upp till en själv att i vanlig ordning bedriva sina studier med allt vad det innebär.

Eftersom Hollands/Nederlands-vurmen är stor hos kognitionsvetarna i Linköping, bjuder jag på en film om hur det kan vara att tas emot som utbyteststudent i Groningen, Nederländerna. Med kyrka, skägg, glassig musik och holländsk underfundighet.



/Albin Sundin

Inga kommentarer: